Dordtse raasdonders (Streekgerecht uit Zuid-Holland)
Waarom kapucijners ook wel raasdonders worden genoemd? Ervaar het zelf na het eten van dit streekgerecht uit Dordrecht.
Wat heb je nodig:
• 500 gram gedroogde kapucijners
• 2 grote uien
• 200 gram mager ontbijtspek
• 50 gram boter of reuzel
• ¼ theelepel rozemarijn
• ¼ theelepel salie
• ¼ theelepel majoraan
• ¼ theelepel basilicum
• ¼ theelepel bonenkruid
• 2 eetlepels citroensap
• 2 eetlepels honing
• water, zout
• 3 eetlepels Canisius Stroop
Zo maak je het:
Laat de kapucijners een nacht in ruim water weken. Voeg zout toe en kook kapucijners gaar in weekwater. Uien snipperen en spek in dobbelsteentjes snijden. Bak uien en spek vervolgens bruin in boter of reuzel. Voeg de rest van de ingrediënten samen met Canisius stroop toe en laat het geheel inkoken, zodat er een stroopachtige massa ontstaat. Kapucijners afgieten en deze massa er door heen roeren. Bij voorkeur zo heet mogelijk opdienen.
Dit gerecht delen: