Bartjes bonenbrij (streekgerecht uit Drenthe)
‘Ik bid nie voor brune bon’n’, de gevleugelde woorden van Drentse Bartje, die aangeven dat peulvruchten het keukenbeeld in deze streek bepalen.
Wat heb je nodig:
• 400 gram bruine bonen
• 1,6 dl groentebouillon
• 1 laurierblad
• ½ sjalot, 1 kleine wortel
• 1 stengel bleekselder
• 250 gram mager gerookt spek
• 250 gram boerenmetworst
• 30 gram bloem
• halve liter karnemelk
• suiker, zout, zwarte peper
• Canisius Peren-/Appelstroop
Zo maak je het:
Spoel de bonen en zet deze op met de groentebouillon. Voeg laurier, geschilde wortel, sjalot en bleekselder toe en breng aan de kook. Doe spek erbij en laat het geheel op een laag vuur circa anderhalf uren garen. Het laatste uur de metworst meekoken. Haal laurier, wortel, sjalot en bleekselder uit de pan. Maak van de bloem met wat karnemelk een papje en schenk er beetje bij beetje de rest van de karnemelk bij. Haal spek en worst uit de pan en roer de karnemelkpap door de bruine bonen tot een lichtgebonden bonenbrij. Snij spek in stukjes en worst in plakjes. Schep bonenbrij in een schaal en dien op met spek en worst.
Serveer de Canisius Peren-/Appelstroop met boerenbrood of in dikke schijven gebakken aardappelen er apart bij. Werk het gerecht af met zwarte peper.
Dit gerecht delen: